woensdag 4 juni 2008

God bestaat?

   De vraag of God bestaat zoals een pot pindakaas bestaat, is wellicht als volgt te beantwoorden.
   Mens en ding hebben een beperkte, 'ingesloten' of 'afgesloten' identiteit die door een buitengrens wordt afgerond, en een beperkte, meetbare en 'eindige' omvang. God daarentegen wordt voorgesteld als oneindig, onbeperkt en alles en allen doordringend.
   Overigens zijn er meer begrippen die we een bestaan toekennen alsof het een pot pindakaas betreft, maar die in wezen geen afgeronde identiteit bezitten. Wat dacht u van de wind, die we wel benoemen, maar niet iets opzichzelfstaands is, of de 'stemming op de beurs', of de 'tijdgeest'? Zelfs onze voor- en achternaam zijn alleen maar etiketjes voor een persoon met armen, benen en een hoofd.
   Heel deze discussie is er trouwens een van buitenstaanders die vóór het gebouw van het Rijksmuseum twisten over de vraag of het waar kan zijn dat hier De Nachtwacht hangt. De ene zegt 'Ik geloof het niet' en blijft buiten staan. De andere gaat naar binnen en vindt De Nachtwacht. Zo is ook God een weg die je moet opgaan om Hem te ontmoeten. Wie vóór deze in het bos blijft stilstaan, zal ook nooit Zijn geheim op het spoor komen, en tussen zwijgende bomen blijven dolen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten